A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Будинок для дітей та юнацтва Липоводолинської селищної ради Сумської області

Розподіл обов’язків між учасниками походу

Дата: 26.09.2022 13:30
Кількість переглядів: 19

Розподіл обов’язків між учасниками походу

На першому зібранні укомплектованій групі необхідно розподілити обов'язки між учасниками походу. Розподіл проводиться з урахуванням туристичного досвіду учасників, їхніх навичок та попереднього досвіду виконання певних обов'язків. Коли в похід іде досвідчена група, то таких питань майже не виникає. Кожен знає своє місце і обов'язки у групі. З роками навички стають настільки професійними, що людина може поміняти фах. Наприклад, один турист (товариш автора), інженер за фахом, у спортивних походах десятки років виконував обов'язки відповідального за технічний стан спорядження. Він настільки професійно це робив, що сьогодні виготовляє високоякісне туристичне спорядження: намети, тенти, жилети, спальні мішки, верхній спортивний одяг та має свій фірмовий знак. Туристи, які роками в походах виконували обов'язки фотографів з часом ставали професійними фотографами.

Інша річ, коли сформована нова група. Тоді керівнику необхідно виявити уподобання кожного учасника. Потрібно оголосити список "посад" у групі, і кожен учасник за особистим зацікавленням обере собі обов'язок. На вакантні посади керівник призначить на свій розсуд. Керівнику під час підготовки першого походу з такою групою необхідно буде тримати практично усі питання організації походу під прискіпливим контролем.

Керівник групи призначається з-поміж найбільш активних претендентів або обирається групою. У кожному випадку - це безперечний авторитет у групі, лідер, досвідчена вимоглива людина, наділена організаторськими здібностями. Під час підготовки до походу він керує збором матеріалу, обробкою зібраної інформації, проводить заявочну кампанію. На маршруті керує рухом групи, веде щоденник походу, стежить за виконанням графіку руху, контролює фізичний та психічний стан усієї групи та згладжує найменші вияви конфліктів між учасниками, не даючи їм розвиватися, підтримує у групі дисципліну, дух взаємодопомоги. У поході він єдиноначальник, і всі його розпорядження та вказівки виконуються беззаперечно. Бути керівником категорійного походу має право той турист, який брав участь у поході такої ж категорії складності та має досвід керівництва походом на одну категорію нижче запланованої. У походи VI категорії складності ходять високоосвічені туристи. І незважаючи на це, для безпечного проходження маршруту найвищої категорії складності, до групи ставлять підвищені вимоги. Усі учасники такого походу повинні мати досвід участі у двох походах V категорії складності з такого ж виду туризму. У групі повинен бути заступник керівника, який уже був учасником походу VI категорії складності та керував "п'ятіркою".

Заступник керівника - здебільшого це другий за досвідом турист, який на будь-якому етапі підготовки та проведення походу є першим помічником керівника, а за його відсутності повністю заміщає його (на окремих стадіях підготовки, або коли групі необхідно тимчасово з тактичних міркувань чи з аварійної причини розділитися). Розпорядження заступника керівника також є обов'язковими для групи.

Завгосп складає меню, відповідає за підбір продуктів, розфасовку та розподіл їх між учасниками, назначає чергових з приготування їжі та видає продукти на основі меню, визначає якісний та кількісний НЗ (недоторканий запас) продуктів, веде облік і перерозподіляє продукти під час днювань10.

Санінструктор (лікар) у поході підбирає асортимент медикаментів для походу, зберігає їх та контролює стан здоров'я учасників під час походу. Добре, коли ці обов'язки у групі виконує лікар за освітою. Але якщо це не так, то у такому разі керівник та виконувач обов'язків лікаря мають пройти перед походом спеціальну підготовку з надання долікарської допомоги. Санінструктор стежить за виконанням учасниками санітарно-гігієнічних вимог.

Перед здійсненням походів у тайгових, північних та східних районах Росії, для першого походу лікар організовує енцефалітну вакцинацію усіх учасників групи. Необхідно пам'ятати, що перша вакцинація передбачає три щеплення протягом двох місяців (через півтора місяці в організмі виробляється імунітет), а тому в місцевій санепідемстанції групу ставлять на облік і замовляють необхідну вакцину. Надалі перед такими походами ревакцинація проводиться одним щепленням. Також для походів у тайгові райони санінструктор забезпечує групу репелентами (засобами проти комах) і контролює їх використання.

Перед поданням заявки на маршрут санінструктор контролює проходження усіма учасниками походу медичної комісії у спортивному диспансері або у спортивного лікаря.

Скарбник складає кошторис походу, збирає кошти на похід, веде облік витрат для підготовки до походу, відповідає за грошові розрахунки в дорозі, а також створює резерв для непередбачених витрат. Він зобов'язаний вести облік витрат і у будь-який момент має знати стан фінансів та звітувати перед учасниками.

Відповідальний за ремонт спорядження комплектує ремонтний набір (інструмент, нитки, дратву, дріт, ґудзики, шматки матеріалу та шкіри тощо), стежить під час подорожі за станом спорядження, взуття та одягу учасників та за необхідності ремонтує його або керує ремонтом.

Фотограф готує до походу фото-, відеоапаратуру, підбирає фотоплівку, ретельно веде фотозйомку під час проходження маршруту, фіксує точки зйомки. Після походу виготовляє фотографії для звіту.

Це перелік основних обов'язків учасників походу.

Для походів зі школярами, крім усіх перерахованих обов'язків, додаються ще такі:

Відповідальний за щоденник ретельно веде записи про події, які сталися під час походу та хронологію проходження маршруту.
Краєзнавець відповідає за краєзнавчу роботу, веде записи розмов із цікавими людьми.
Історик вивчає літературу про історію району походу.
Геолог досліджує геологічну будову району походу, збирає зразки мінералів для краєзнавчого музею.
Ботанік збирає зразки рослин, окрім занесених у Червону книгу (такі рослини необхідно фотографувати), фіксує ареал їх поширення.
Фенолог веде записи про зміни, що відбувалися у природі під час мандрівки.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень